יוגה ופעילות גופנית


תרגול יוגי ופעילות גופנית, או: האטה יוגה והדרך בה האסאנה משפיעה על הגוף ועל הנפש

רבים במערב מתוודעים ליוגה דרך התרגול הפיסי, ואני ביניהם. כשפגשתי ביוגה לראשונה, הוקסמתי מהדרך בה התרגול מגיע לרבדים עמוקים שלא הכרתי. חשתי שאני, שעסקתי בתנועה כל חיי, מגלה את גופי בפעם הראשונה. הדרך להגיע לתנוחה הנכונה מלווה בהסבר שלא הכרתי קודם, ובתנוחה עצמה זיהיתי סוג של שלמות שמעולם לא נתקלתי בה בעבר. מתוך התמדה ולימוד במשך השנים הבנתי גם את הסיבות שהביאו אותי לתחושות אלו.

בריאות פיסית היא תנאי להתקדמות בדרך רוחנית. אי אפשר להשקיט את התודעה אם התחושה בגוף הפיסי אינה טובה. אם משהו כואב או מציק, התודעה מיד "בורחת" לשם. יש הטוענים שאם האספקט הבריאותי או הפיסי הוא זה שמושך אתכם ליוגה, אתם יכולים לתרגל גם כל סוג אחר של פעילות גופנית, אך זה נכון רק חלקית. האסאנות (תנוחות) שהתפתחו במשך מאות שנים מפתחות את כל הגוף באופן הרמוני ומאוזן, לא רק את שרירי הגוף אלא גם את האיברים הפנימיים המקבלים עיסוי וטיפול ישיר ברוב התנוחות, המשפרות את תפקודם. תנוחות היוגה משפיעות על מערכת הלב וכלי הדם, על מערכת העיכול ועל הבלוטות, שומרות על מצבו התקין, חוזקו וגמישותו של עמוד השדרה, ומשפרות את המערכת החיסונית ומערכת העצבים. האסאנות, מעבר לכך שהן משפרות יציבות ובריאות, תורמות גם לאיזון מנטלי ועוזרות להשקיט את המיינד.

יש הטוענים שתרגול פיסי ביוגה היה קיים תמיד ברמה מסוימת ורק הועלה על הכתב מאוחר יותר. אזכורי תנוחות הופיעו כבר בתקופת האופנישדות. אצל פטנג´לי, שערך וקיבץ את הידע היוגי במאה הראשונה לספירה, מופיעה האסאנה בשלוש סוטרות בלבד (אם כי יש המתייחסים לסוטרה 46.3 כעוסקת באסאנה גם היא):

• בסוטרה 29.2 האסאנה מוזכרת כאחת משמונת אברי היוגה, אחרי הימה והניאמה.
• בסוטרה 46.2, "אסאנה יציבה ונינוחה", מטרת האסאנה היא ליצור מצב של מנוחה ושלווה, כלומר היא כלי עזר מדיטטיבי. בכל תנוחה יש למצוא את היציבות ואת הנינוחות.
• בסוטרה 47.2, "(התנוחה) בהרפיית המאמץ ובהתלכדות עם האיסוף", מצביעה על כך שאסאנה היא יותר מתרגול פיסי והיא משפיעה על שלושת ההיבטים של האדם – גוף, מיינד ותודעה, ויוצרת אינטגרציה ביניהם.

בהאטה יוגה פרדיפיקה, טקסט מהמאה ה-14 בו נערכו טכניקות ההאטה יוגה, האסאנה מתוארת ככלי הראשון שיש לתרגל כדי להשיג יציבה נכונה, בריאות וקלות לגוף. בטקסט זה מתוארות אסאנות שונות והדרך לתרגל אותן. טקסטים רבים נכתבו מאז, בהם מפורטות אסאנות רבות ומוצעות דרכים שונות לתרגולן.

לפי היוגה, העצמי אינו הגוף אלא יסוד רוחני השוכן בתוך הגוף. זה הוביל בתחילה מתאמנים רבים בהודו לדחות את גופם, לדחות את החיים ולסגת למערות וליערות כדי לתרגל בעיקר טכניקות מדיטציה, להשאיר את הגוף מאחור ולהתאחד עם האין סופי. יחד עם זאת, בחלוף הזמן, היוגה, שהיא המיסטיקה לצד ההינדואיזם, החלה להקדיש חשיבות רבה לגוף כבר בשלבים הראשונים של ההתפתחות הרוחנית. לפי הטנטרה יוגה שהתפתחה במאה החמישית לספירה, הגוף הפיסי נחשב אלוהי ומכיל את העצמיות ואת ההוויה. הטנטרה גם שמה דגש על השימוש בהיבט המיני לצורך ההתפתחות הרוחנית של האדם (ארחיב על כך במאמר נפרד).

בטנטרה נולדה ההאטה יוגה. האטה הוא שילוב של שתי אותיות בסנסקריט: הא (שפרושה סוריה – שמש) וטהה (שפירושה צ´נדרה – ירח). כלומר האטה יוגה פירושה: איחוד של השמש והירח. אלה מייצגים את קוטביות האנרגיה האוניברסלית הפועלת דרך גוף האדם. ההאטה יוגה מחזירה את ההערכה אל הגוף והיא טוענת שהאדם הוא הרבה יותר מאשר גוף בלבד, אך עליו להתחיל בגוף. ההאטה יוגה נחשבת לשיטה העתיקה בעולם להתפתחות פיסית ומנטלית.

תרגול ההאטה יוגה מתבצע ברמה הפיסית. אך הוא שונה מכל שיטת התעמלות אחרת. ככלל, מטרת התרגול היוגי היא לשחרר חסימות בכל רמה ובכל היבט של האדם - ברמה האינטלקטואלית, רגשית, מנטאלית וכו´. תרגול ההאטה יוגה מיועד במיוחד כדי לפתוח חסימות ברמה הפיסית והאנרגטית, מכאן התחושה המיוחדת המלווה כל אימון. כבר ציינתי באחד המאמרים הקודמים שנוכחתי לראות שאנשים יוצאים "אחרת" משעור יוגה, גם אם לא דיברנו על פילוסופיה ולא ישבנו במדיטציה. האסאנות מעוררות את הצ´קרות – מרכזי אנרגיה בגוף. ההנחה שתפקוד לקוי ברמה הפיסית הוא ביטוי של חסימה בזרימת אנרגית החיים ב"גופים" האחרים שאינם פיסיים (רגשי, מנטלי, וכו´) מקובלת גם בתורות אחרות שצמחו במזרח הרחוק, המציעות גם הן טיפולים שונים העובדים על שחרור חסימות אלו (אקופונטורה בסין, שיאצו ביפן ועוד).

שוני מהותי בין תרגול יוגי לתרגול פיסי אחר הוא בשימת דגש על ריכוז המחשבה, נשימה, הרפיה והתבוננות. התרגול היוגי מפנה אותנו להתבונן בהווה, כאן ועכשיו, ולא מאפשר לתודעה לנדוד לעבר או לעתיד (בהם ממוקדת התודעה רוב הזמן). יתר על כן, הייחוד הגדול ביותר של התרגול היוגי נעוץ במטרת התרגול: להוביל לאי עשייה.

תרגול איטי, שהינו טיפוסי בתרגול יוגי, ובמיוחד בזמן עצירה באסאנה, מאפשר למקד את תשומת הלב בחלקים בגוף שעובדים ובאחרים שניתן להרפות בזמן התנוחה. יחד עם זאת, מתרגלים מיומנים מסוגלים לקיים מיקוד כזה גם בזמן תרגול מהיר יותר. התרגולים תורמים לזרימה חופשית של פראנה (אנרגיה חיונית, אנרגית החיים הראשונית או האנרגיה האוניברסלית) בתעלות האנרגטיות הנקראות נאדיס (מקבילות למרידיאנים ברפואה הסינית).

הפראניאמה היא חלק מההאטה יוגה. פראנה, כאמור, היא אנרגיה חיונית, ואיאמה פירושה התרחבות. לפי היוגה, הפראנה אחראית לכל תנועה המתבצעת ביקום (אנרגיה זו מכונה בסין "צ´י" וביפן "קי"). מטרת הפראניאמה, המורכבת מטכניקות יוגיות של נשימה, היא להתבונן בתנועת אנרגיה חיונית זו ולהרחיבה. תרגול זה משקיט את ההכרה ומובילה אל מעבר לה. קל לראות את הקשר ההדוק בין הנשימה לתהליך המחשבתי - כעס ומתח גורמים להאצת הנשימה, שלווה ורוגע מביאים להשקטתה, ואילו ריכוז גבוה ושקט מוחלט מביאים למצב בו הנשימה כמעט נעצרת. כך שהפראניאמה מפתחת את יכולת ההתבוננות.

ההאטה יוגה מייחסת חשיבות רבה להרפיה. הרפואה המודרנית גם היא מכירה בכך שכאשר הגוף שליו ורפוי יש לו יכולת רבה יותר לתקן את עצמו. מעבר לכך ההרפיה גם תורמת לפיתוח הערכים המוסריים שהם חלק בלתי נפרד מהיוגה. אדם רפוי ורגוע מגיב בצורה חיובית למצבים קשים והוא סובלני לאחרים ואילו אדם מתוח מבזבז אנרגיה רבה בהתייחסו לאותם מצבים. אין זה אומר שכל אימון צריך להסתיים בשכיבה ממושכת על הגב - אם התרגול מאוזן ובנוי נכון, גם ישיבה במדיטציה תהווה הרפיה.

בנוסף לאסאנות, הפראניאמה וההרפיה, מכילה ההאטה יוגה מודרות - תנוחות הדורשות ריכוז גבוה ומביאות למודעות גבוהה ויכולת התבוננות, בנדהות - מנעולים המשמשים בעת תרגול, וקריות שהם תרגילים מיוחדים לטיהור גופני.

לסיכום, התרגול היוגי שונה מפעילות פיסית אחרת. הוא מגמיש ומחזק את הגוף ובו בזמן משפר את תפקוד האיברים הפנימיים, המערכת החיסונית ומערכת העצבים. היוגה, כמובן, אינה רק תרגול פיסי או מערכת תרגילים שנועדה לשמור על הבריאות ולחדש נעורים, וגם אינה רק פילוסופיה או מדיטציה ושיטות הרפיה. היוגה הינה כל אלה יחד ומעבר לכך, היוגה הינה דרך חיים המובילה להרמוניה עם הזרימה הנצחית של החיים ולאיחוד עם האינטליגנציה הקוסמית. מכלול זה מוביל לעשייה נכונה, לבריאות ולשלווה.

להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר

 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.